Kristaller

Undrar du hur kristaller kan hjälpa dig? Är du nyfiken på kristaller men kanske inte riktigt vet vilken du ska välja? Har du kanske en kristall redan men undrar hur du ska använda den? 

Oavsett om du är en inbiten kristall-fantast eller en rookie i dessa sammanhang kan du dra nytta av kristallvärldens härliga energier! Här nedan kommer La Vida Locas nybörjarguide om hur du drar nytta av kristallernas kraft för att göra din vardag lite härligare och mer magisk!

Vad kan kristallerna hjälpa dig med? 

 • Extra boost när du jobbar med tankens kraft
 • Skydd mot negativa energier och det vi kallar energitjuvar
 • För att få mod och kraft i situationer du tycker är jobbiga
 • För bättre sömn och för att lättare minnas drömmar
 • Vid healing och för att balansera chakran
 • Vid meditation och yoga
 • För att lättare hitta sanningen inom dig
 • Lugna och minska stress
 • För att skapa en vacker och harmonisk home décor
 • Boosta badvattnet med ett urval av härliga kristaller
 • Boosta dricksvatten genom att göra en kristalldrink
 • För att hjälpa dig framåt i din personliga utveckling
 • Förbättra självförtroende och självkänsla
 • Stärker andlig och medial utveckling
 • Fylla på med energi

Vilken kristall ska du välja?

När man går igenom kristallvärldens alla små godbitar kan det näst intill kännas övermäktigt att välja ut vilken man vill ha. Det är som när barnen står framför allt godis i butiken på lördagen och bara får välja ut ett fåtal små bitar. Men så hur går man då tillväga för att välja ut en kristall i den här  enorma gottebutiken. Du har egentligen två vägar att gå:

 • Den kristall du känner dig dragen till är kristallen du ska ha!

Det behöver inte nödvändigtvis vara den du tycker är vackrast, utan känn längre in och välj efter vad magkänslan säger dig. Om du är i en kristallbutik kan du se dig omkring och kanske hittar du någon som lyser upp ditt inre lite extra. På samma sätt kan du göra när du köper online. Scrolla igenom innehållet av kristaller och när du känner att du fastnar vid en särskild bild har du hittat den godbit du ska välja ut. Bli inte förvirrad om du känner dig dragen till flera kristaller. Det kanske inte är bara en kristall du ska ha!

 • Läs på om kristaller! 

Ibland kan det kännas svårt att hitta sin intuition, och det är helt okej! Ta då istället reda på vilka egenskaper kristallerna har och välj utefter det. Om du vill ha en kristall som ger lugn väljer du en med lugnande effekt, vill du ha en pepp-kristall väljer du en sådan.


Känns det fortfarande övermäktigt och svårt att komma till ett beslut? Då kanske en Citrin kan vara något för dig! Det är en riktig feel good kristall som underlättar förmågan att fatta beslut. Citrinen är dessutom ett must have i kristallsamlingen enligt mig! Den sprider positiva vibes och är en perfekt första-kristall eftersom den inte kan dra åt sig några negativa energier! 


Hur du kan använda kristaller i din vardag?

Kristaller - On The Go!

Om vi har kristallerna inom vårt eget energifält boostar de oss lite extra! Du kan t ex lägga din kristall i fickan, i BHn eller varför inte tejpa fast en kristall på kroppen i höjd med det chakra du vill jobba med! Du kan också använda kristaller i form av smycken. Du kan även hålla din kristall i handen under de stunder du behöver den som mest.

Kristaller som home décor!

Kristaller har länge fått vara en del av yoga och liknande mindfulness studios men idag ser vi även att kristallerna allt oftare dyker upp i inredningsmagasin som en härlig detalj i hemmen. Här kan man t ex använda stora kluster, större rå kristaller eller bara vanliga trumlade stenar. Kristallerna är inte bara en vacker inredningsdetalj, de skapar en härlig atmosfär och de kan verkligen skifta en energi i hemmet. Jag har t ex en Rökkvarts i hallen för skydda från att negativ energi tar sig in. Jag har Ametist och Rosenkvarts på sängbordet för att sprida lugna och kärleksfulla energier i sovrummet. Jag har en Citrin vid vår matplats för att sprida positiva vibes och bjuda in till glädje och skratt!

Skapa ett kristallaltare

Ett altare kan låta väldigt formellt. Men det handlar om att skapa dig ett litet space bara för dig! Det kan vara en hylla, en hörna i någon del av ditt hem, ett litet brickbord, en del av en skänk eller likande. Här kan du placera dina favoritkristaller och andra saker som får dig att må bra - t ex en dagbok, salvia, blommor eller något annat som hjälper dig att känna inåt och hitta lugn. Det ska vara en plats där du känner att du hittar hem. En plats dit du kan gå när du behöver fylla på med energi, mod, lugn eller bara för att ge dig själv en liten kärleksboost.

Crystal journaling

Att använda kristaller för att guida din journaling kan ge en djupare connection till dig själv och universum! Kristallerna kan hjälpa dig att hitta fokus för att få ner dina intentioner för dina drömmar och mål! Om du vill boostas i själva skrivandet kan du välja en blå kristall som öppnar upp halschakrat och hjälper dig att tala din sanning, t ex Aqua Aura eller Lapiz Lazuli. Kristaller kan också hjälpa dig och att uppnå de mål du skriver ner. Då väljer du istället kristaller utifrån dina drömmar och intentioner. När du skrivit ner dina mål lägger du de kristaller du valt ut över texten och låter dem boosta dina målsättningar lite extra! Bär sedan med dig kristallerna på det sätt du önskar och låt dem påminna dig om att allt är möjligt. Bergsskristall är en fantastisk kristall att använda när det kommer till att manifestera dina drömmar.

Meditera med kristaller

Ett av de bästa sätten att connecta med sin kristall är att meditera med den. Håll din kristall i handen, ta ett par djupa andetag och be kristallen hjälpa dig med det du vill uppnå under meditationen. Välj ut kristallen beroende på vilken energi du boosta dig med.

Yoga med kristaller

Lägg gärna kristaller på din yogamatta inför ditt pass. Att ha kristaller på yogamatta skapar ett lugnt och harmoniskt utrymme för dig att träna på. Du kan till och med placera kristaller på din kropp under Savasana för att uppnå en djupare meditation.

Kristallvatten

Du kan göra en kristalldrink där du boostar ditt vatten med massa härlig energi från din favoritkristall. När man gör detta är det viktigt att det är en kristall som tål vatten, de som inte gör det kan t ex lösas upp och avge gifter i vattnet. För mer info om hur du gör en kristalldrink klicka här.

Kanske du också är nyfiken på de näringsprodukter jag dricker varje dag och som jag ofta använder mitt kristallvatten till? Produkterna är amazing och de har hjälp mig på min resa från att vara utbränd till att känna mig frisk på riktigt.

Behöver du rena dina kristaller?

När du får hem dina nya kristaller så vet du inte vilka energier de plockat upp innan de landat i dina händer. Därför rekommenderar jag alltid att du renar dina nya kristaller. När du renar dina kristaller tar du bort energier och programmeringar som de dragit till sig och du får rena och fräscha stenar som är som nya igen. Kristallerna kan också bli ”trötta” och ”energilösa” när de använts en period så därför är det härligt att rena och ladda dem med nya intentioner med jämna mellanrum!


Hur renar du dina kristaller?

Det finns många sätt att rena sina kristaller på, nedan tipsar jag om ett par av dessa. Använd den metod du tycker är enklast och härligast för dig. Viktigt att tänka på är att vissa kristaller inte tål vatten, så var noga med att ta reda på om din kristall mår bra av vatten eller inte.

Vatten

- Det enklaste sättet enligt mig är att rena kristaller under rinnande friskt och kallt kranvatten. Visualisera att du sköljer bort alla negativa energier de kan ha dragit till sig.

- Du kan även lägga dina kristaller i skål med vatten och salt - gärna havssalt, men det går bra med vanligt bordssalt också. Saltet drar ut alla negativa energier som kristallerna lagrat. Låt de ligga ett par timmar eller gärna över natten. Om man haft kristaller i salt ska man skölja dem noga i vatten efteråt för att få bort alla saltrester. Men var försiktig med saltet om du har ömtåliga kristaller, det är lätt att de skadas och repas av saltet!

Månljus

Låt kristallerna ligga under månens ljus. Alla kristaller kan både renas och laddas under månens sken. Starkast energi är det dagarna kring fullmåne, men även under övriga månfaser går bra. Om de tål vatten kan de med fördel ligga utomhus men annars går det även bra på fönsterbrädan!

Rena med hjälp av andra kristaller

Lägg dina kristaller på ett större kluster av kvarts som t ex Ametist, Rökkvarts, Citrin eller Bergkristall. Du kan även använda en platta av t ex Selenit. Ett annat alternativ är att lägga kristaller som Rökkvarts eller Bergkristall i din kristallsamling så drar de bort de negativa energierna från dina övriga kristaller.

Rökelse

Rena dina kristaller med hjälp av rökelse. Det är framförallt en bra metod om du är osäker på hur ömtålig kristallen är då detta är en metod som alla kristaller mår bra av. Man kan använda rökelsepinnar eller särskild rökelse som är tänkt för rening av just energier, som exempelvis en bunt torkad vit salvia. Lägg dina kristaller framför dig, tänd salvian och dra cirklar runt dina godbitar. Rökelsen kommer hitta all negativ energi som dina kristaller kan ha dragit åt sig och göra dem lätta och härliga att jobba med igen.

Jord och sand

Gräv ner dina kristaller i jorden, en blomkruka kan räcka men om du har möjlighet att gräva ner dem i jorden utomhus (t ex en trädgårdsrabatt) är det extra effektfullt. Låt dem ligga minst ett par dygn. Detta hjälper kristallen att återgå till sin ursprungsenergi. Kristaller som är känsliga för vatten ska inte grävas ner i jorden eftersom marken ofta är fuktig och riskerar att skada kristallen.

Solljus

De kristaller som tål solljus läggs gärna på fönsterbrädan när solen tittar fram. Solens varma strålar  boostar dem med massa härlig energi!

Hur du programmerar dina kristaller?

Att programmera kristaller är så härligt! Det innebär egentligen att du laddar dina kristaller med den energi som du vill att de ska boosta hos dig. Man berättar helt enkelt för kristallen vad man behöver hjälp med.

Börja med att fundera på vilken  energi du vill boosta, vad du vill manifestera eller vad du helt enkelt vill ha hjälp med.  Det är sedan viktigt att du väljer ut en kristall som passar för just detta. Om du t ex vill jobba med ditt självförtroende och skapa positivitet i ditt liv kan du välja en citrin eller om du har en intention som gäller en förändring kan du välja en malakit.

Så hur gör man?  Det är faktiskt väldigt enkelt att programmera en kristall och det behöver inte vara svårare än att du håller den i handen och ber den hjälpa dig med något specifikt. Men jag upplever att kraften blir större när jag tar mig lite  tid till att göra en skön ritual kring detta.

Tips på hur en ritual där du programmerar dina kristaller kan se ut:

 • Börja med att rena de kristaller du vill programmera. När kristallerna är renade är de redo att ta emot de intentioner du vill programmera dem med.
 • Gör en kort meditation, en andningsövning eller något annat som får dig att landa i kroppen och komma i kontakt med dig själv.
 • Ta kristallen i din hand, ta några djupa andetag och känn in kristallen. Berätta för kristallen vad du vill att den ska hjälpa dig med.
 • Sitt en stund med kristallen i din hand och upprepa vad du vill att den ska hjälpa dig med. Du kan säga det högt eller tyst inom dig själv. Det har ingen betydelse utan det handlar mer om vad du är bekväm med.
 • Avsluta med att lägga händerna över hjärtat (gärna med kristallen mellan händerna och hjärtat) och tacka för att den kommer hjälpa mig med det du bett om. Håll sedan kristallen framför dig och blås ut din intention och tacksamhet på kristallen.


Att programmera kristaller är så härligt! Det ger en djupare connection till dig själv och du ger kristallerna extra kraft att kunna hjälpa dig med just det du vill. För att boosta din programmering lite till kan du även skriva ner dina tankar och intentioner. Sätt gärna upp ett mål eller en affirmation för just det du bett kristallen att hjälpa dig med! Har du t ex programmerat din citrin med happy vibes kanske du väljer en affirmation som ”idag väljer jag att vara glad” .


Låt kristallerna följa med i din vardag och påminna dig om att dina drömmar och mål är nära!

Låt kristallerna påminna dig om de härliga vibrationer du besitter och som kristallerna kan hjälpa dig att plocka fram! Hitta ditt sätt att använda kristaller. Är det genom en morgonritual, går du på känsla när du väljer ut dem eller mår du bättre av att läsa på om kristallerna först? Inget är fel. Det gäller bara för dig att hitta ditt sätt att njuta av kristallvärldens  alla godbitar!


Life is our Great Adventure,

Enjoy your own Crystal Ride!Rulla till toppen